maanantai 19. marraskuuta 2012

Agilityratoja ja treenikuulumisia

 
Meidän arkeen on kuulunut viime aikoina enimmäkseen lenkkeilyä kivoissa maastoissa ystävien kanssa sekä harrastamista agilityn ja tokon parissa. Viime viikko meni lähinnä lenkkeillessä, mutta sitä edeltävät viikot ovat pitäneet sisällään myös useita kivoja agilitytreenejä, joista en ole ehtinyt blogissamme päivittelemään. Toistaiseksi olen keskittynyt Stellan kanssa harrastamiseen agilitykentillä, mutta alkuvuodesta kun tulee mahdolliseksi päästä omatoimisesti hallille treenaamaan, tulen keskittymään myös Sulon kanssa harjoitteluun. Sulo osaa esteet ja se osaa myös irrota esteille, mutta ohjaamiseen lähteminen on alkutekijöissään. Siitä syystä ohjatuissa treeneissä on helpompi osallistua Stellan kanssa, koska Stellan kanssa olen lähtenyt tutustumaan agilityyn ihan toisella tavalla kuin Sulon kanssa, eli ohjauksen kautta. Ensi vuoden aikana olisi tavoitteena saada molemmista kaksi ykkösluokassa kisaavaa koiraa, jotka osaavat kaikki esteet hyvin, sekä perusohjauskuviot. Stellan kanssa kisatavoitteet ovat ykkösluokkaa korkeammalla, mutta hiljaa hyvä tulee ja hauskuus tässä on tärkeintä ja hauskaa meillä onkin vain ollut :)
 
Viikko sitten torstaina meillä oli Stellan kanssa hyvä ratatreeni Tuulia Liuhdon suunnittelemalla radalla. Valitettavasti oman ohjauksen puutteellisuuteni takia emme päässeet kuin 13 ensimmäistä estettä (A-este yli hypättynä). Radalta löytyi uutta opittavaa sekä kertausta. Helppoa ei ollut, koska Stella on niin pirun nopea enkä minä osaa hahmottaa omaa liikehdintääni suhteessa esteisiin. (katso Ratatreeni1)
 

Ratatreeni1: Tuulia Liuhdon mölliratatreeni 8.11.

Radalta löytyi siis ensimmäisiltä 13 esteeltä meidän kohdallamme valssia, päällejuoksua, takaaaleikkausta ja pakkovalssia. Pakkovalssi oli tuttua hommaa, mutta jotenkin edelleen kämmäilen itse siinä minkä kerkeän, ihan vain ajoitukseni takia. Päällejuoksu oli uusi juttu Stellalle, mutta se teki sen kuin vanha tekijä. Upea vauhti ja motivaatio treeneissä, vielä kun itse oppisin keskittymään jokaisen esteen suorittamiseen niin menisi vielä paremmin :)
 
Viikko sitten lauantaina olimme Stellan kanssa Jouni Oreniuksen koulutuksessa. Rata oli oikeasti pidempi, mutta me treenasimme 11 ensimmäistä kuvassa näkyvää estettä, lukuunottamatta kontakteja. (katso Ratatreeni2
 
Ratatreeni2: Jouni Oreniuksen koulutus 11.11.
Radalta löytyi tuttua pakkovalssia ja takaaleikkausta, joita vahvistettiin. Itselleni muistutuksena treenata takaaleikkausta omatoimisesti oikealle ja pakkovalssia vasemmalle, koska olemme sattuneet aina radoille, joissa nämä ohjauskuviot ovat AINA näin päin. "Läksylista" sen kun kasvaa... Keinun jälkeen radalta löytyi takaakiertoa, persjättöä, valssia ja sylikäännöstä. 7-este oli vaikein kohta meille, mutta aika nopeasti me siinä kehityttiin ja saatiin ohjaaja ja koira liikkumaan oikealla tavalla (siinä siis takaakierto ja persjättö yhdelle ja samalle esteelle). Myös itse koen vaikeaksi tuon valssin tekemisen oikealla tavalla oikeisiin pakkoihin, mutta eiköhän tässä treenaamalla opi :) Stella työskenteli hienolla draivilla ja olin siitä kyllä taas kovin ylpeä!
 
Viikko sitten maanantaina Sulo pääsi tuuraamaan lääkehuuruissa olevaa Stellaa meidän maanantain mölliryhmään. Sulo oli intoa piukassa ja treenit menivätkin todella hyvin! (katso Ratatreeni3)

Ratatreeni3: Jennan tekemä rata 12.11
 
Tämän tyyppiset radat sopivat Sulolle äärettömän hyvin, koskan niissä on paljon suoria eikä kovin tiukkoja käännöksiä. Radalta löytyi ohjauksellisesti kepeille kaksi vaihtoehtoa, joko valssata tai takaaleikata. Kokeiltiin molempia ja pirun hienosti Sulo haki joka ikinen kerta kepit oikein :) Pystyin juoksemaan kummalta puolelta keppejä vain ja Sulo vain pujotteli. Rimat olivat 50-55 eikä niidenkään yli hyppeleminen ollut mikään ongelma :) Kiva fiilis jäi treeneistä. Sulon kanssa pitäisi alkaa tekemään "siiveketreeniä" jotta se alkaisi hahmottamaan että siiveikkeille voi tehdä erilaisia ohjausjuttuja, eikä noita hyppyjä aina vain mennä isosti kaartaen, kuten esim 6-7-8-kohta tässä radalla. Tiukan käännökset ovat ne jotka pitää saada paremmin toimimaan, jos joskus halutaan Sulon kanssa kisata.


Sokerina pohjalla on tietysti vielä sanottava muutama sana myös tämän päivän treeneistä. Stellan kanssa olimme kymmenen päivän treenitauon jälkeen jälleen mölliryhmässä treenailemassa, josta jäikin taas todella hyvä fiilis. Mitään läksyjä ei olla päästy treenaamaan missään välissä, koska avainta hallille ei vielä itselläni ole, mutta hienosti Stella ainakin muisti ne asiat, jotka sille on jo ehditty opettaa :) (katso Ratatreeni4)

Ratatreeni4: Anne-Marin rata 19.11
Radalta löytyi erilaisia esteitä, kuten rengasta, muuria, A-este ja okseri. A-este otettiin vielä remmissä ja erikseen, koska Stella on mennyt sen vain pari kertaa aikasemmin. Rimat olivat 25 ja okserissa etummainen rima maan tasalla, kun taas takimmainen myös 25. Tämä siksi koska en ole opettanut okseria  vielä loppuun asti enkä halunnut radalla yrittää liian vaikeeta. Tuo pitkä suora oli se kohta jossa itse liikuin huonoiten, johtuen siitä etten osaa juosta näemmä suoraan! Puollustuksekseni sanon että ei olla hirveesti treenattu Stellan kanssa suoria pätkiä. Ohjauksellisesti radalla treenattiin valssia (3-4), takaaleikkausta (5-6) ja sylikäännöstä (15). Itse sain ohjauksesta myös positiivista palautetta, mutta myös negatiivista siinä mielessä etten koko aikaa rummuta kädelläni, koska muuten Stella ei enää reagoi paikoissa joissa oikeasti koira pitää saada otettua haltuun. Huomasin videolta katsottuna ihan saman asian, joten tähän täytyykin alkaa kiinnittää enemmän huomiota. Putkijarrutuksessa pitääkin vähän "rummutella" mutta muuten ei tällä radalla ole tällaiseen tarvetta. A-este meni myös hyvin, mutta yleisesti ottaen Stella tarvitsee eniten kontaktien harjoitustreeniä, jotta päästään joskus tekemään näitä radalla!
 
Tämänlainen postaus tällä kertaa! Jatkossa saatan jopa laittaa videokuvamateriaalia treeneistä, kunhan omalta osaltani kehtaan sellaisen tänne julkaista ;) Videoita odotellessa saatanpa useamminkin päivitellä meidän ratatreeneistä piirtämällä tälläsiä hienoja kuvia :) Innolla odotan mitä tulevaisuus ja tulevat treenit tuovat tullessaan  etenkin kun mulla on apunani superkivoja ja taitavia kouluttajia :) Paljon opittavaa ja paljon hauskoja hetkiä edessä agilityn parissa molempien koirieni kanssa!

7 kommenttia:

 1. Kiva postaus :) Sä piirtelet jollain eri ohjelmalla kun mä? Toi mun ohjelma ei suostu piirtämään pitkiä ratoja kun se on joku demoversion :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on joku outo ohjelma, josta oon vaan painanu "copy as image" ja sitte oon vaan muokkaillu ja väritelly vähän paintilla kivemman näköseks noita :D Mut ihan ok kun selvää kuitenkin taitaa saada? ;>

   Poista
  2. Ihan hyvältä noi piirrokset näyttää :) Ja laita vaan niitä videoitakin, mua ainakin kiinnostaa kovasti! ;)

   Poista
  3. Voin Eeva näyttää niitä sitten privana joululomalla ;D Niitä ei kehtaa julkistaa, koska mä aina kämmään jotenkin jokasessa videossa :D Yritän opetella pois tollasesta sekoilusta ;)

   Poista
 2. Teille on haaste: http://www.sirusheltti.blogspot.fi/2012/11/liebster-blog.html :)

  VastaaPoista
 3. Sinulle olisi haaste blogissani:http://neitiveenmukana.blogspot.fi/2012/12/liebster-blog.html

  :)

  VastaaPoista

Jos haluat kommentoida tätä kirjoitusta, ole hyvä ja raapusta ajatuksesi alla olevaan ruutuun. :)