keskiviikko 12. joulukuuta 2012

"Taitava Stella, tumpelo minä."

 "Mene! Liiku! Käänny! Liiku!"

- Nämä käskyt alkavat olla todella tuttuja, mutta silti minulla on vielä paljon opittavaa agilityn parissa. Reilu kolme kuukautta olen nyt kunnolla opetellut ohjaamista ja vaikka sitä ei voi vielä kovin mallikkaksi kutsua, niin itse ainakin tunnen oppivani koko ajan enemmän ja enemmän. Videoita katsellessa eron myös huomaa, sillä alan koko ajan paremmin ja paremmin hahmottamaan missä koiran ideaalinen linja radalla kulkee, sekä mitä ohjaustekniikoita kannattaa käyttää missäkin kohtaa. Liike ohjaa koiraa ja itse olenkin sen jo ymmärtänyt, mutta vauhdissa liikkeeni muistuttaa välillä enemmänkin jotain ihme steppailua eikä ihmekkään jos Stella välillä irtoilee väärille esteille. Agilityssa koira ei tee koskaan virhettä vaan virheet menee ohjaajan piikkiin. Tietysti koiran täytyy osata suorittaa esteet oikein, mutta silloinkin voi vain katsoa peiliin jos koira tekee virheen esimerkiksi kepeillä tai kontaktiesteillä - silloin niitä täytyy vain harjoitella ja vahvistaa lisää. Rimanpudotuksetkin johtuvat yleensä ohjaajan huonosta rytmityksestä. Niin montaa asiaa täytyy pitää mielessä samaan aikaan: oikea ajoitus, oikea sijoitus, liikkeen oikea suunta, käskyt ja miten se rata menikään. Kyllähän tässä harjoittelemista riittää, mutta ennen kaikkea tällainen tavoitteellinen harrastaminen on ihan mahdottoman hauskaa :)

Maanantaina meillä oli Stellan kanssa omat mölliryhmän treenit, jossa teimme rataa. Radalla sai juosta kovaa, koska piti aina ehtiä seuraavalle esteelle ennen koiraa. Heti kun koiralle oli merkattu kierto, hyppy tai putki niin samalla sekunnilla piti jo itse olla menossa seuraavalle esteelle. Kiva spurttitreeni tuli siis itsellekin :)

Rata 10.12.2012

Stellalla meni todella hyvin. 4-esteelle tein takaaleikkauksen, 10-putken jälkeen persjätön ja 13-esteelle kierron ja persjätön. Muuten mentiin valssaillen ja helppohan siinä oli juosta kun Stella hakee jo niin hyvin esteitä. Puomi otettiin vielä erikseen ja sekin sujui suurimmaksi osaksi hyvin. Vauhti on kova ja heti kun otettiin hyppy alle niin pysähtyminen alkoi valumaan ja juuri siksi pysähtymistä täytyy siis vahvistaa entisestään. (Stellan takajalkojen varpaat taitaa olla ainoat jotka se malttaa jättää kontaktipinnalle pysähdyksessä...)

Läksykasa kasvoi entisestään eilisissä treeneissä Elina Jänesniemen kurssilla. Tehtiin ensimmäistä kertaa serpentiini-kuviota ja radalla oli myös 6x keppiä ohjureilla. Keppejä mentiin myös ihan erikseen ja Stella taitaa kyllä rakastaa tota pujottelua, koska hakeutui joka kerta aivan innolla niille. Läksyksi saatiin häivyttää vähitellen ohjureita pois, koska Stella veti kepit nytkin jo kokeilukerralla ilman ohjureita :) Arvatkaa kenellä loksahti suu auki ;)

Rata 11.12.2012
Rata meni muuten erittäin mallikkaasti, mutta taas se oma liikkeeni koitui meidän epäonnistumiseksi. Ihan alussa menin liian lähelle 2-putken päätä ja vasta kun maltoin jäädä vähän lähemmäksi Stellaa sain Stellan paremmalla liikkeellä putkeen. (Olen tottunut liikaa siihen että tarvitsen sitä etumatkaa tuohon nopeaan agilitymonsteriin...) Alkutilanne toimi ensimmäistä kertaa erittäin varmasti. Stella ei varastanut kertaakaan ja malttoi odottaa vaikka tilanne olikin erittäin jännittynyt molemmin puolin. Tässä tuo alkukohta videolla.


Serpentiini itsessään toimi hienosti Stellan kanssa. En tehnyt tällä kertaa päällejuoksua, vaan tein puolivalssin, koska sitä en ole montaa kertaa päässyt käyttämään. Oma liikkeeni kuitenkin ohjasi Stellaa koko ajan väärään putken päähän 8-esteen jälkeen vaikka kuinka yritin kääntää liikkeen kohti 9-putkea. Erikseen otettuna valssi hypylle ja putkeen onnistui hyvin ja jälkikäteen videoita katsottuna huomaan paremmin mitä oikein tein väärin tuossa kohdassa. Vaikealta se silti tuntui ja tuntuu edelleen. Serpentiinistä sain niin kovan vauhdin että vasta kolmannella tai neljännellä yrityksellä sain Stellan käännettyä oikeaan suuntaan ja silloinkin olin itse putken suun tiellä joten Stella nappasi vierestä hypyn :) Taitava Stella, tumpelo ohjaaja. Tässä kuitenkin videolla se pätkä joka sujui todella kivasti. Läksynä täytyy kyllä harjoitella tuota ihan samaa kohtaa vielä uudemman kerran että saan itse ohjaamiseeni varmuutta.


Ensi viikolla viimeinen Elinan kurssikerta ja sitten joulutauolle (ja toivottavasti myös juoksutauolle) agilitysta. Alkuvuonna saan sitten vihdoin oman halliavaimen ja päästään kunnolla treenaamaan läksyjä Stellan ja Sulon kanssa. Läksykasa on jo törkeän iso, joten muutama viikko ainakin menee että saadaan kaikki läpikäytyä :) Saa nähdä tuleeko tumpelosta koskaan taitavaa vai viekö Stella mua 6-0...

3 kommenttia:

 1. Mulla tulee itselle aina kauhea hinku taas päästä aksailemaan, kun luen näitä sun päivityksiä! Nyyh :( Hyvältä näyttää teidän meno :D Keväällä sit kisaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin vain Jenni kuvitella miten kauhealta susta tuntuu :/ Ootko saanut lainakoiraa mistään, jonka kanssa voisit treenata? Mun tarkotukseni näillä päivityksillä on vain kertoa eteenpäin toisille harrastajille mitä kaikkea voikaan treenata ja tietty vähän et missä vaiheessa me ollaan :) Mullahan tässä se suurin opettelu on kun en osaa liikkua vaikka oon koko ikäni muuten liikkunut :D Kisat odottaa kunnes on niiden aika :)

   Poista
  2. En oo saanut lainakoiraa... kyselin kyllä alkuun, mutta tosi vaikeaa, kun oon niin paljon Raumalla:( mut kenties mulle joskus tulee se toinen sheltti, niin pääsen ehkä taas aksailemaan :D
   Tykkään todella lukea teidän kuulumisia ja varsinkin kiva on tietää juuri teidän harrastuksista - on kiva tietää mitä muut sheltti-ihmiset harrastelee ja touhuaa koiriensa kanssa :)

   Poista

Jos haluat kommentoida tätä kirjoitusta, ole hyvä ja raapusta ajatuksesi alla olevaan ruutuun. :)