tiistai 5. helmikuuta 2013

Koirien Kehonhuoltopäivä 5.2.2013

Tässä se tulee: blogikirjoitus numero 100! Omistan tämän kirjoituksen koirien terveydelle, koska terveys on kaiken a ja o eikä millään muulla ole niin suurta merkitystä koiralle. Tällä tarkoitan siis fyysisen terveyden lisäksi myös psyykkistä terveyttä, koska psykologiopiskelijana pidän molempia yhtä tärkeinä myös koirilla :) Saan olla onnellinen kun olen saanut kunnian olla kahden näin terveen koiran omistaja <3 Toivon molemmille, sekä Sulolle että Stellalle, pitkää ikää ja pidän niistä niin hyvää huolta kuin voin, muistaen kuitenkin sen että ihmeisiin en minäkään pysty ;)

Silloin kun aloitin koiraharrastuksen parissa, en varmaan edes tiennyt että niin sanottu "perusterve" koirakin voi tarvita eläinosteopatiaa tai käyntiä fysioterapeutilla. Oma käsitykseni koiran kehonhuoltoon on muuttunut viimeisten vuosien aikana ja tarkemmin katsottuna viime vuoden sisällä kun koiraurheilun salat ovat vähitellen auenneet minulle. Tänään tulikin sitten käytyä molempien koirien kanssa osteopaattisessa hoidossa, Stella sai ajan Leena Piiralle ja Sulo Tanja Kottille. Peruutuspaikkoja kun metsästelin, en saanut molempia koiria samalle vastaanotolle, vaan piti jakautua kahden eri ammattilaisen vastaanotoille.  Sain kuitenkin ajat samalle päivälle, joten tästähän tulikin oikea kehonhuoltopäivä!

Blogiamme lukeneet muistavat varmaan, että Sulo on kerran aikaisemminkin hoidettu eläinosteopatialla viime vuoden keväänä. Muistin virkistykseksi pääset lukaisemaan kyseisestä kerrasta tästä. Tämän kerran lisäksi olemme käyneet suhteellisen paljon koirahierojalla viime vuoden aikana molempien koirieni kanssa ja niitä juttuja pääseekin sitten lukemaan Terveys-teksteistä.

Stella 2.2.2013
Tänä aamuna suuntasimme ensin Stellan kanssa Turun Karvakorviin Leena Piiran vastaanotolle. Aluksi Piira totesi Stellan lantion olevan vino ja käsittelyn jälkeen pystyttiin yhteenvetona toteamaan että aikalailla oli koko koira aika solmussa. Tietyistä lukoista ei ollut mainintaa, mutta koiran vasen puoli vaikutti olevan lihaksistoltaan hieman vahvempi kuin oikea puoli. Myös lantion seudulla oli liikeradat aikalailla jumissa, kuin myös lapojen seutu oli kireänä. Stellan kaulaa Piira kommentoi pitkäksi ja totesi myös että Stella ei käytä kaulastaan ihan kaikkia lihaksia. Stella käyttäytyi suhteellisen hyvin, mutta koska jumitusta oli sen verran ja varmasti myös kipeitä kohtia kosketeltiin, pyrki Stella vähän väliä nousemaan ylös.


Stella 2.2.2013
Neuvoksi saimme ottaa tämän viikon levon kannalta harrastuksista ja lenkkeilemällä ainoastaan remmissä. Stella ei saisi myöskään tänä talvella juoksennella lumihangessa, koska se on yksi syy joka on tehnyt takapään niin kireäksi. Jälkiviisaana totean että käynti osteopaatilla olisi ollut aiheellista jo viime vuoden puolella, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan! Stella on ollut todella aktiivinen pentu, joten varmasti suurin osa näistä jumituksista johtuu ennemmin vapaa-ajalla tapahtuneista riehumisista kuin agilityharrastuksesta. Piira suositteli myös uimista ja oikean puolen lihaksiston vahvistamista esimerkiksi opettamalla Stella seuraamaan oikealla puolella ja myös opettamaan jokin tassu-temppu vasemmalle tassulle. Myös peruuttamista pitäisi harrastaa jotta "Stella alkaisi hahmottamaan että sillä on myös takajalat". Lisäksi hidasta kävelyä pitäisi myös harrastaa, koska Stella mieluiten tietty juoksisi.

Koita tässä nyt sitten hillitä tätä duracel-oravaa ;)
Näiden ohjeiden noudattaminen on tietenkin haastavaa etenkin kun Stella rakastaa juoksemista ja täytyyhän sen myös antaa juosta. Koirille sattuu ja tapahtuu välillä, Stella ei onneksi ole ollut kovin tapaturma-altis vaan osaa varoa tarpeen vaatiessa. Temppujen opettamisesta selviän, mutta totuushan on etten mitenkään voi varmuudella sanoa että tuo neiti olisi liikkunut ihan yhtä paljon molempiin suuntiin kääntyen esimerkiksi agilityssa, vaikka pyrinkin tekemään tekniikkaharjoituksia yhtä paljon molemmille puolille. Neuroottiseksihan tämä homma muuttuu, jos alkaa liikaa miettimään! Tärkeintä jatkoa ajatellen on mielestäni se että käydään Stellan kanssa säännöllisin ajoin myös fysioterapeutilla, jotta ennaltaehkäistään mahdollisia loukkaantumisia ja samalla tarkastetaan koiran fyysinen tilanne. Kamalinta olisi ajatella että koira tekisi kivun kanssa agilitya, ilmaisematta siitä tietenkään mitenkään minulle. Nyt on Stella kuitenkin hoidettu kuntoon ja se on pääasia <3

Sulo 2.2.2013
Myöhemmin tänään lähdimme Sulon kanssa Tanja Kottin vastaanotolle noin puolenpäivän aikaan. Toisin kuten Piira, joka hoitaa koiria rangan liikkuvuuden kautta, Kotti hoitaa koiria sisäelimien kautta. Niin kummalliselta kuin se aluksi tuntuikin, perustelut tuntuivat järkeviltä; Jos koira lyö itsensä, kyllähän ne sisäelimetkin heilahtavat kolauksen seurauksena, joka sitten taas vaikuttaa rankaan. Kovin mielenkiintoista oli siis viedä Sulo hieman eri tyyliseen osteopaattiseen hoitoon, kuin viime keväänä. Sulolla on tapana kangistua aika ajoin ja niin Sulolta löytyikin kankeutta sekä selästä että rintarangasta. Kotti avasi ensin verenkiertoa keuhkojen kautta ja kävi myös läpi maksan, munuaiset ja pernan. Takaosassa oli jotain jäykkyyttä virtsarakon liepeillä ja sama Stellassa näkynyt toispuoleisuus näkyi myös Sulossa, eli vasen puoli otti seisoessa enemmän painoa. Sulolla oli myös vaikeampi pitää oikealla tassulla painoa tasapainoharjoituksessa kuin vasemmalla tassulla. Myös oikea etutassun nivel oli vasenta löysempi ja myös oikea takajalan kinner oli tiukempi. Vasemmalta puolelta löytyi myös lähes lukkoutunut SI-nivel koiran takaosasta ja niskakin taisi olla hieman jumissa. Sulo oli kyllä maailman esimerkillisin koira siinä Tanjan jumppamatolla ja niin rennosti se otti koko hoitotilanteen <3

Hurja määrä siis informaatiota siitä, minkälaisessa fyysisessä kunnossa Sulo on ja nämä löysyydet on hyvä tiedostaa jatkoa ajatellen. Sulonkin kanssa täytyy siis aktivoida tuota toista puolta jollain tavalla, mutta veikkaan että jo tästä käynnistä oli suuri apu Sulon kohdalla. Koska osteopatia vaikuttaa hoidon jälkeenkin, on hyvä pitää pientä taukoa treenaamisesta myös Sulon kohdalla. Kottin mukaan koirille sattuu ja tapahtuu, eikä kaikkea voi millään välttää. Mielenkiinnosta aion jossain vaiheessa viedä Stellan myös Kottille, sillä monipuolinen kehon hoitaminen on varmasti parhainta mahdollista kehonhuoltoa.

Stella ja Sulo 2.2.2013
Nyt voi taas hyvillä mielin harrastaa, kun on molempien rangat suoristettu ja jäykkyydet poistettu pois päiväjärjestyksestä :)

6 kommenttia:

 1. Vaikutti kyllä perusteelliselta nuo arviot koirista :) Jos Stellallakin on noin paljon jumia, niin hassua ettei Milalla ollut yhtään kun tuossa hierojalla käytiin... Vaikka varmaan nuo osteopaatit tutkivat vähän eri tavalla? Ja tokihan Stella varmaan on hieman aktiivisempi kun Mila, mutta kyllä Milakin joka päivä liikkuu ja juoksee ja hyppii ja häärää tosi paljon, että ajattelisin että silläkin olisi jotai tullut tähän mennessä. Vaikka toki olen tyytyväinen jos ei mitään oikeasti olekkaan vinossa! :) Tuota uimista olisi joskus mielenkiintoista kokeilla, mutta harmi kun ei noita koirauimaloita ole tässä ihan lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumilla tarkotan tässä kohtaa rangan liikkuvuuden tukkoisuutta. Eli periaatteessa monet asiat on hierojan ulottumattomilla. Viimeksi kun Stella hierottiin joskus alku talvesta,niin silloin sen lihaksisto oli ihan hyvässä kunnossa, vaikkakin lihaksisto on vielä kehittymätön tämän ikäisellä koiralla. Nuo kireydet olisi varmasti tuntuneet jo puoli vuotta sitten jos olisin tajunnut viedä osteopaatille. Ja siis tuosta vinosta lantiosta, niin sehän saatiin suoraksi (kuten koko ranka) juuri tällä hoitomenetelmällä eli kyseessä ei ole mikään perinnöllinen juttu, vaan liikeradat olivat kireytyneet. Mutta tätä varten noilla osteopaateilla käydään aika ajoin, tekevälle sattuu ;) Turussa olisi ihan meidän hallin lähellä koirauimala, mutta ei taida kyllä rahat riittää juuri tällä hetkellä sen touhun kokeiluun...

   Poista
 2. Vink vink. 14.4. TVA:n kokeessa on vaan ALO ja AVO luokat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, kuka sitten oletkaan? :D Kyllä nimen saa laittaa perään niin tietää ketä kiittää :) Katsotaan nyt jos edes siihen huhtikuun vikaan kokeeseen uskallettais kokeilemaan uutta luokkaa.. On tää kisoihin valmistautuminen niin hidasta näillä keleillä kun ulkona pohjat on niin huonossa kunnossa ettei missä tahansa viitsi juoksuttaa koiraa.

   Poista
 3. Meillä on Deanillä edessä keväällä tuo osteopaatti :-) Pitäisi myös Unna käyttää siellä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä :) Kyllä kannattaa käydä,ikinä kun ei voi näköjään ennustaa mitä kaikkea sieltä voikaan löytyä. Olisin kuvitellut että oltais pikkasen vähemmällä selvitty,koska olen mielestäni treenannut järkevästi. Mutta kuten sanottuna, noi oli nyt todella pitkältä ajalta nuo tukkoisuudet ja suurin osa oli varmasti ihan vapaa-ajalta tulleita rasituksia, esimerkiksi juuri tämä korkeassa lumihangessa pomppiminen... :p

   Poista

Jos haluat kommentoida tätä kirjoitusta, ole hyvä ja raapusta ajatuksesi alla olevaan ruutuun. :)