sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Sulon EVL-korkkaus 3.3.2013

Tänään oli suuri päivä: minun ja Sulon ensimmäinen tokokoe erikoisvoittajaluokassa! Suhteellisen rennosti suhtauduin koko koitokseen... kunnes edeltävä ilta koitti ja vaikka kuinka yritin saada ajatuksiani pois kokeesta leffan avulla, jännityspaniikki iski kun tajusin mihin ollaan oikeesti menossa. Paniikki sai jatkoa kun autoa ei saatu jäisen rampin takia tallista ulos, mutta onneksi poikaystäväni auto saatiin käyttöömme ja ehdimme juuri ja juuri ajoissa paikalle. Siinä se suurin jännitys sitten sopivasti unohtuikin! Tässä postauksessa kerron hieman tarkemmin tuosta kokeesta ja kerron lopussa hieman menneen viikon kuulumisia :)
 
Sulo fanittaa Porin Ässiä ;)

Huonosti nukutun yön jälkeen siis suuntasimme Noormarkkuun lämmittämättömään halliin tokokokeeseen. Äiti lähti mukaan tsemppaamaan ja kuvaamaan. Paikalle päästyämme selvisi että liikkeet olivat sekoitetussa järjestyksessä: Paikallaolot tauko ohjattu nouto, metallinouto, tunnistusnouto, kauko-käskyt tauko seuraaminen, luoksetulo, z-kävely ja ruutuun lähetys. Koe osoittautui Sulolle aika rankaksi koska jälkimmäinen tauko oli sen verran pitkä että Sulon virettä oli vaikeeta nostaa samalle tasolle kuin ensimmäisen osion alussa. Koiria oli yhteensä 9, joten toinen tauko kesti noin tunnin. Tässä liikekohtaset pisteet ja sepustukset.

Paikalla istuminen 2min: 10 Eipä tässä sen kummempaa, istui todella ryhdikkäästi ja eväänsäkään notkauttamatta koko 2 minuuttisen :)

Paikallamakaaminen häirittynä 4min: 8 Huono tuuri joutua sellasen koiran viereen, jonka ohjaajalla ihan samanlainen käskytys maahan... Sulo ei ole treeneissä mennyt toisten käskystä, mutta nyt se odotti niin malttamattomana käskyä että meni sitten vierustoverin käskystä ja pysyi siinä oikein hienosti. Häiriökävelijää Sulo hieman katsahti, mutta muuten makasi oikein ryhdikkäästi koko ajan, mielestäni ryhmän parhaiten! Hyvä Sulo!

Ohjattu nouto: 10 Alku lupasi hyvää, todella hyvää - siis ihan mieletön ohjattu nouto! Paremmin ei olisi Sulo melkein voinut tehdä! Merkillemenossa oli aavistuksen pieni viive, mutta tätä täytyy vain vahvistaa. Merkki oli ihan super ja nouto-osuus nopea ja iloinen :)

Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten: 0 Noniin tässä tuli sitten ohjaajan kämmi numero yksi! Eli heitin metalliesineen siten että se jäi pystyasentoon enkä tajunnut että olisin voinut uusia heiton. Eihän Sulo osaa sitä siitä napata, vaan se kävi haistamassa kyseistä kapulaa esteen yli hypäten ja palasi viereeni. Tuomari kommentoi että "eihän sen kapulan kuulu tuollaisessa asennossa olla"! Kävipä huono tuuri...

Tunnistusnouto: 9 Kapulat laitettiin ekaa kertaa meidän kisauramme aikana riviin, tosin mielestäni etäisyys ei ollut kymmentä metriä, jonka takia Sulo tottuneena poikana meni hieman kapuloita päin niiden luokse juostessaan ja yksi lennähti hieman kauemmas. Haisteli kuitenkin kaikki hienosti ja järjestelmällisesti läpi ja toi oman sen luokse päästyään varmasti, vaikka korjasi tosin asentoa kerran. Koiralla taisi olla liikaa virtaa tähän keskittyäkseen kunnolla...

Kauko-käskyt: 7 Ja ohjaaja kämmäilee -jakso jatkuu... Ensimmäinen osa oli todella hieno, mutta sitten Sulo vilkaisi juuri muualle kun annoin yhden käskyn, eli jos olisin malttanut hieman pidempään niin ei olisi tarvinnut antaa lisäkäskyä. Sen lisäksi seuraava vaihto meni ekalla väärin, taisi mulla taas olla liian hoppu vaihtojen tekemisessä. Tämä liike jäi ehkä eniten kaivertamaan, koska se on Sulon bravuuri...

Seuraaminen: 9 Seuraaminen lähti ihan hyvin, mutta sitten ne kuuluisat paikallakäännökset ja askeleet saivat sen epävarmaksi ja pari perusasentoa jäi tekemättä niissä. Näitä täytyy kyllä vahvistaa entisestään.... Muuten oli ihan ok kivaa menoa, ei yhtä hyvää kuin ulkona. Olen silti ylpeä että Sulo jaksoi noin pitkän seuraamiskaavion alusta loppuun ja kuitenkin hyvällä arvosanalla :)

Luoksetulo: 7 Tässä tapahtui jotain todella outoa, Sulo ilmeisesti hieman paineistui tai jotain, mutta seisomiseen pysäytyksessä se luuli että oikeasti heitin sille jotain ja jarrutus ei ollut kovin keskittynyt. Tästä syystä toinenkin pysäytys meni mönkää ja Sulo lähestulkoon istahti? Hassua, annoin sitten korjaavan käskyn. Vauhti oli kuitenkin hyvä :)

Z-kävely: 9 Sulo keksi pari päivää sitten ettei tiedä mikä on liikkeestä istuminen, joten sen jouduin varmistamaan tänään kokeessa ja annoin vartaloavun. Tästä meni piste. Sulon seisominen oli aavistuksen hidas, mutta maahanmeno ja istuminen Sulolle sopien aika nopeita. Itse seuraaminen oli vaisua.

Ruutuun lähetys: 8 Voi murheengryyni, pilasin sitten ITSE toisen bravuuriliikkeemme. Viimeinen liike kyseessä ja Sulolle olisi voinut ehkä kuiskata sanan "merkki" tai olisin edes voinut ottaa katsekontaktia koiran kanssa ennen kuin liike alkoi, koska Sulo meni vasta tokalla merkille. Merkki oli kuitenkin todella hieno ja ruutuunmeno salaman nopea ja taitava! Eli ilman tuota alku kämmiä oikein loistava liikesuoritus Sulolta :)

Tulos: EVL2 245p. 6./9. sija

Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen tähän korkkaukseen - kutsuisin tätä jopa yhdeksi parhaimmista kokeistamme Sulona kanssa, vaikka ei ykköstulosta tullutkaan! Opin itse paljon ja nyt tiedän tasan tarkkaan mitä asioita treenata seuraavaa koetta varten! Olen myös tyytyväinen siihen että sain Sulon pidettyä haukkumatta lähes koko kokeen ajan (muutama haukahdus ennen ruutua, kehuin liian raivokkaasti). Sulo otti jonkin verran häiriötä äänistä seuraamisessa ja liikkeenohjaajista ja tuomarista esimerkiksi kaukokäskyissä, mutta muuten keskittyi ihan hyvin. Ei karkaillut, haistellut tai ennakoinut käskyjä. Ensi kerralla meillä molemmilla on varmasti paljon varmempi olo mennä kokeeseen ja nytpä minäkin vihdoin opin sen ettei kokeita tarvitse enää tässä kohtaa jännittää :) Seuraavalla kerralla olisi kiva jos liikkeet alkaisivat seuraamisella, niin näkisin onko sillä vaikutusta Sulon vireeseen. Toisessa osiossa oli enemmän turhaa sähläämistä, joiden puuttuessa pisteet olisivat yhden nollan kanssa silti riittäneet ykköstulokseen. Hilkulle meni tällä kertaa, mutta kyllä se vaan on pienestä kuulkaa kiinni! Syytän silti itseäni enkä koiraani, Sulo teki parhaansa!

Sulo 4v 5kk <3
Seuraava koe-ilmottautuminen lähtee ihan näillä näppäimillä ja siihen mennessä treenien fokus on tämän kokeen perusteella seuraavat:

- merkille menoa (niin ettei koira näe merkkiä ennen omaa saapumista lähtöpaikalle)
- kaukokäskyjen häiriössä suorittamista ja enemmän seiso-istu vaihtoja
- metallinouto (vahvistusta ja superpalkkaa) sekä noutoesineen kippaamisharjoitusta!
- seuraamiseen paikallakäännösten liittämistä ja niiden hiomista
- jäävät kuntoon ja ripeyttä, tolppia häiriöksi!
- luoksetulon pysäytysten vahvistamista
- häiriökäskytystä ettei ennakoi maahanmenoa toisten käskystä


Loppuun kerron vielä että Stella on jatkanut omatoimisesti kontaktien ja keppien treenaamista. A ja puomi edistyvät hitaasti mutta varmasti, ja kepit kaipaavat edelleen suoritusvarmuutta toistojen kautta. Olimme myös keskiviikkona Elinan valmennuksessa pitkästä aikaa, missä tehtiin kivaa rataa. Mentiin videossa näkyvä pikkupätkä heti kerralla puhtaasti läpi.Kisaikä lähestyy ja treenit jatkuvat. Saa nähdä koska ensimmäisiin virallisiin kisoihin uskalletaan. Tavoitteena olisi ainakin pääsiäisen hyppyrata täällä Liedon kisoissa.

Kuukausi kisaikään, Stella 17kk!
Vielä yksi suuri uutinen: Meillä on muutto edessä, jippii! Päästään muuttamaan ennen pääsiäistä asuntoon, joka on ihanien lenkkimaastojen ja metsän laidalla, mutta kuitenkin hyvällä paikalla kaiken muunkin suhteen. Saa nähdä miten koiruliinit sopeutuvat, veikkaan että ihan hyvin sitten kun muuttorumba on saatu alta pois ja kun totutan ne rauhallisesti yksinoloon uudessa asunnossa :) Tästä asiasta kerron sitten lähempänä lisää...

1 kommentti:

  1. Harmillista, että tuli tommosia töppejä sulon kokeessa, mutta ens kerralla te voittekin jo saada sen ykköstuloksen kun kuitenkin osaatte noi jutut tehdä :) Mutta kivastihan teillä noin yleisesti ottaen meni!

    Ja muuttokin menee varmasti hyvin sitten kun sen aika tulee, meidän koirat ei ainakaa lähes ollenkaan reagoinut kodin vaihtumiseen :)

    ...Ja Stella menee jälleen hienosti ;)

    VastaaPoista

Jos haluat kommentoida tätä kirjoitusta, ole hyvä ja raapusta ajatuksesi alla olevaan ruutuun. :)