lauantai 31. elokuuta 2013

Päivä paimenena

Ahvenanmaanlampaat Piikkiössä
Tänään osallistuttiin Sulon kanssa mielenkiintoiselle Turun Shelttikerhon järjestämälle paimennuksen viikonloppukurssille Piikkiössä. Kouluttajina toimi Solveig Wilén ja bordercollie Flamma. Hieman mietitty miten Sulo, kohta 5v., reagoisi nähdessään lampaita ensimmäistä kertaa elämässään. Lähdettiin kuitenkin avoimin mielin tutustumaan ihan uuteen lajiin, jos vaikka joskus tässä elämässä olisi aikaa alkaa kunnolla opettelemaan tätä lajia. Tänään pääasiassa vain tutustuttiin pikkasen lajiin, mutta kyllähän tämä laji, kuten kaikki muutkin lajit vaativat monen monta harjoittelukertaa ennen kuin sen oppii haltsaamaan :)


Kouluttajina Solveig ja bordercollie Flamma
Heti aitauksen viereen tultuamme Sulo otti tapitusilmeen päälle. Se olisi katsellut lampaita ihan loputtomiin, ei mitenkään haukkunut niiden perään, tuijotti vain ja seuraili tiiviisti mukana kun muut pääsivät kokeilemaan paimentamista.


Tuijotusta...
 
"Siellä ne ovat..."
Sulo oli alusta asti siis kiinnostunut lampaista ja lähti innokkaasti niitä kohti aitauksessa (liinassa kiinni koko ajan). Sulo myös pysähtyi hyvin maahan käskystäni, tosin usein vaati kaksoiskäskyn. Lauman kiertämisessä oli paljon haasteita, koska minulla itselläni oli vaikea ymmärtää mihin minun itse piti sijoittautua ja minne minun olisi pitänyt saada koira. Ymmärryksessäni oli siis pikkasen vikaa (kuten uuden lajin kanssa minulla on aina tapana ;)) ja en siis itse ainakaan edesauttanut Suloa oppimaan oikeaa käytöstä. Paljon liikkuvia osia ;) Muutama hyvä hetkikin oli kun Sulo hoksasi mitä sen piti tehdä, ja minä osasin kehua oikeaa käytöstä, mutta sen vietti oli useimmiten saalisviettiä ja se olisi mielummin juossut vain päin laumaa. Ainakaan se ei haistellut tai keksinyt jotain omaa tekemistä, vaan selkeästi yritti keksiä mitä tässä pitäisi tehdä. Ideanahan on siis että paimenkoira siirtää lampaita haluttuun suuntaan paikasta A paikkaan B pitäen tarpeeksi pitkän etäisyyden lampaisiin, ja nyt harjoiteltiin vain sitä lauman pitämistä keskellä aitausta, eli lauma keskellä, minä välissä ja koira ulkokaaressa.

Yksi kerta ei riitä kertomaan syttyisikö Sulo harjoituskertojen myötä lampaiden paimennukseen, mutta koska kiinnostusta riitti lampaita kohtaan, niin voisin harkita huvin vuoksi yhden 5 kerran alkeiskurssin käymistä ensi kesänä, jos aikaa riittää muusta harrastamisesta. Usea tiiviimpi kerta lampailla auttaisi pääsemään lajiin paljon paremmin sisälle, yksi kerta ei opeta koiralle oikeastaan mitään. Tämä oli kiva kokeilu ja nyt kun tiedetään edes vähän mistä on kyse niin pidetään tämäkin ovi avoinna tulevaisuuden harrastuksille :)

Tässä vielä videokuvaa siitä kun Sulo näki ekaa kertaa lampaat ja jolloin katsottiin vain miten koira reagoi lampaisiin. Tässä pätkässä ei siis vielä edes yritetä opettaa koiralle mitään, joten video ei sisällä millään tavalla paimentamista:

Sulo ja Luna (High-Glade's Heart Break Voice) 
 
Sulo ystävystyi kurssin aikana Lunan kanssa, joka on muuten Milan sisko. Tälle kurssille oli muuten saapunut shelttejä ympäri Suomea, kuten Kankaanpäästä ja Kuopiosta asti!

 


Sulo 4v 11kk <3
 

Sateenkaarikin laskeutuu Sulon kohdalle, todellinen aarteeni <3 Maailman paras ensimmäinen koirani, joka on opettanut ja tulee opettamaan minulle niin paljon! Kohta meidän yhteistä taivalta on kestänyt jo 5 vuotta, meneepä aika nopeasti, mutta päivääkään en vaihtaisi <3

4 kommenttia:

 1. Lampaiden kannalta ajatellen, ja paimennus kuuluisi aina tehdä lampaita ajatellen, se haistelu/pipanoiden syönti/muu oma tekeminen on aina parempi kuin saalisvietti.
  Koska shelttejä on muuten viimeksi jalostettu paimennustaitoja ylläpitäen? Niistä tuskin enää kauheasti kyseisiä vaistoja löytyy. Ja en siis laske autojen/lasten/ohikulkijoiden jne vahtaamista paimennusvietiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi, vastasin sinulle tuohon alapuolelle :)

   Poista
 2. Lampaisiin tutustuttiin täysin niitä kunnioittaen ja niiden omaa hyvinvointia ajatellen, niille annettiin lepotaukoja koirien välissä ja myös niiden käytös viittasi siihen etteivät ne stressaantuneet tilanteessa. En tiedä tästä lajista vielä paljon mitään, joten minun on vaikea vastata sen enempää kysymyksiin jotka liittyvät aiheeseen. Toki kelpiet ja bordercolliet ovat omaa luokkaansa tässä lajissa. Shelttejä ei luultavasti juurikaan jalosteta paimennusta varten. Joillain yksilöillä on se kyky ja joillain ei, Sulosta sitä nyt ei ainakaan osaa sanoa yhden kerran perusteella, joka meni aikalailla ihmetellessä. Sulo ei paimenna autoja, eikä lapsiakaan. Jaa-a, en tiedä monellako sheltillä taito on tallella, mutta tiedän myös paimentavia shelttejä, sellaisia jotka ovat päässeet useamman kerran lampaille.

  VastaaPoista
 3. Haastamme teidät :) http://nettastage.blogspot.fi/2013/09/kesamme.html

  VastaaPoista

Jos haluat kommentoida tätä kirjoitusta, ole hyvä ja raapusta ajatuksesi alla olevaan ruutuun. :)