maanantai 30. joulukuuta 2013

Kiitos vuodelle 2013, tervetuloa vuosi 2014!

Kuten viime vuonna, niin myös tänä vuonna, aion tehdä yhteenvedon meidän kuluneesta vuodesta ja asettaa myös ensi vuodelle sopivaat haasteet. Kysymys kuitenkin kuuluu: Miten hyvin onnistuimmekaan viime loppuvuonna asettamissani haasteissa? Viime vuoden päivityksen pääset lukemaan tästä. Vastaan ensin näihin haasteisiin ja kiteytän vuoden 2013, ennen kuin paljastan ensi vuoden haasteet... :)

Vuoden 2013 haasteisiin vastaaminen

1. Sulolle tokosta TK4: Valitettavasti tämä haaste osoittautui liian epärealistiseksi. Osallistuimme vain kolmeen tokokokeeseen ja niistäkin paras tulos oli vain EVL2-tulos :( Agility vei sekä koiran että oman motivaationi ja vaikka ajoittain panostin treenaamiseen, ei tulos näkynyt kokeissa. Tällä hetkellä tarvitsisimme jonkun tietyn ihmisen valmentamaan meitä, sellaisen ihmisen, joka antaisi viikottain läksyjä miten treenata. Sulon kanssa treenaaminen on tällä hetkellä ihan päätöntä. En osaa enää treenata kuin kokonaisia liikkeitä ja tuntuu että kangistun samoihin kaavoihin eikä kummallakaan ole järin hauskaa (paitsi ruudun harjoittelemisessa ;)).

Yksi lempiliikkeistä, tunnistusnouto!
Kuva: Laura Honkanen
2. Sulolle agilityn perusohjauskuvioiden opettaminen: Toko-innon lopahdettua, agility-into on kasvanut Sulonkin kanssa. Sulo pääsi kuin pääsikin mölleilemään, ensin seuramestaruuskisoihin (sekä minun että Rasmuksen kanssa), sitten toisiin möllikisoihin ja pariin virallisiin kisoihin. Ykkösluokkakin on jo ehtinyt jäädä taakse, sillä Sulo nousi toisissa virallisissa kisoissaan nollavoitolla kakkosluokkaan :) Ohjauksissa on vielä paljon treenattavaa, mutta nyt ainakin Sulon käsitys agilitysta on menossa oikeaan suuntaan ja vielä kun itse osaisin treenata sen kanssa järkevästi ja oikeita asioita niin eiköhän Sulon kehityskaari ole nousujohteinen jatkossakin.

Sulo ja Rasmus Seuramestaruuskisojen rölliluokan 3.sija


Luokkanoususerti 10.11.2013
3. Itselleni agility-ohjaamiseen varmuutta: Luulenpa tämän toteutuneen aika hyvin! Enää ei minun tarvitse jännittää liikaa sitä etten ehdi opettelemaan rataa tai että unohdan radan. En myöskään katso turhan usein miten toiset suunnittelevat ohjauksensa kisoissa, vaan pystyn hyvin pitkälti luottamaan omaan osaamiseeni ja radanlukutaitooni. Nälkä kasvaa tosin syödessä ja haluan kyllä kehittyä vielä roppakaupalla lisää tässäkin :) Mutta pitkä matka on tultu siitä millaisia ajatuksia mulla oli vuosi sitten. Se tuntuu hienolta :)


Stellan ensimmäinen SERT-A -rata Kotkassa 5.5.2013
Kuva: Maija Aapalahti
4. Stellan kanssa agilitykisauran korkkaus: Tämä haaste ylitettiin kyllä aivan reilusti! Stella tosiaan korkkasi kisauransa, nousi 7 startilla kolmosiin, keräsi sertikiintiön täyteen muutamassa kuukaudessa ja keräsi myös moninkertaisesti ensi vuoden arvokisanollat. Yhteensä kisattiin Stellan kanssa siis 52 starttia, joista 45 starttia kisattiin 3-luokassa ja loput alemmissa luokissa. 3-luokassa tehtiin yhteensä 28 nollatulosta (62,2 %), 11 hyllyä (24,4 %) ja lopulla kuudella radalla on tullut X määrä virheitä. Nollatuloksista viisi on ollut voittonollia ja yhtä useasti olemme jääneet kakkosiksi. Sokerina pohjalla kerrottakoon että olemme tällä hetkelle Suomen mini-agilitykoirien ranking-listan 3.sijalla! Meidän sijoituksemme tuolla ranking-sivulla voit jatkossakin tarkistaa painamalla tästä. Onnistunut vuosi näin tuloksellisestikin alottelijoilta tai minä olen ainakin hyvin tyytyväinen ja ylpeä meistä :)


Nykyinen agi.fi ranking tilaston minikoirien kärki. Stella 3.sijalla!

Stellan ensimmäinen nollavoitto kolmosissa :)

5. Stellan sytyttäminen tokoharrastukseen: Se hyvin vähä mitä olen Stellan kanssa tokoa treenaillut on sujunut melko hyvin. Stella tykkää kyllä tästäkin puuhasta, etenkin kun on kyse ruutuun juoksemisesta ;) Voisi siis sanoa että tässäkin olemme onnistuneet, ainakin suurpiirteisesti. Kisaamaan emme vielä ole alkamassa, koska haasteita riittää, etenkin noutokapulan pitämisen kanssa eikä kyllä olla paikallamakuutakaan harjoiteltu sitten yyyhtäään. Mutta hauskaa meillä on ne kerrat kun tokoilemme yhdessä ja Stellalla on hyvä vire tässäkin hommassa, joten ainakin meillä on kaikki eväät lähteä joskus kokeilemaan alokasluokkaa. ;) Sen aika ei ole vielä kuitenkaan pariin vuoteen. Tässä ainoa videomateriaali, joka mulla on Stellan kanssa tokoilemisesta.6. Koirien lihaskunnon ylläpitäminen priimakunnossa: Hierojalla ollaan käyty säännöllisesti ja Stella on ollut myös fyssarilla tänä vuonna ainakin neljä kertaa ja Sulo kerran. Lenkkeilty ollaan sen verran mitä suinkin yksin ehdin ja kykenen lenkkeilemään. Päivän lenkkien pituuden keskiarvo on noin 5km, mutta usein liikutaan tuota paljon enemmän. Molemmat ovat tällä hetkellä suht hyvässä fyysisessä kunnossa. Molemmilta voisi tosin hippasen laihduttaa ylimääräistä pois. Lenkkejä aloitin kirjaamaan säännöllisesti Heiaheiaan kesän jälkeen, joten koko vuoden lenkkien määrää minulla ei ole antaa, mutta viidessä kuukaudessa olen kirjannut yli 200 lenkkiä, joiden pituus vaihtelee muutamasta kilometristä noin 7-8 kilometriin. Priimaan on siis ollut vaikea yltää, mutta parhaani olen tehnyt, sillä muistuttaisin että muutinhan uuteen asuntoonikin osaksi sen takia että tässä on lenkkipolut ihan vieressä, mitä vanhassa asunnossani ei ollut... :D

Kuva lenkiltä viime keväältä
Mitäs muuta me ollaan touhuttu tänä vuonna? No Stella kävi kolmessa näyttelyssä: Junnuluokasta EH ja nuorten luokasta kaksi ERInomaista arvostelua, joista toisesta myös SA. Tämän enempää emme ehtineet näyttelykehissä kiertää tänä vuonna, mutta eipä se ole minua ainakaan haitannut :)

Näyttelyiden lisäksi Stella kävi treffeillä yhden uroksen kanssa, mutta valitettavasti pennut jäivät onnistuneista treffeistä huolimatta vain haaveeksi. Pentuprojektin takia jäi myös osallistumiset niin rotumestiksiin, seuramestiksiin kuin piirimestiksiinkin. No, ehkä me vielä joskus päästään näihinkin osallistumaan :) Ensi syksynä on kuitenkin uusi yritys Stellan jalostuskäytön osalta, sillä Stellahan on edelleen minulla sijoituksessa. Toivottavasti meillä on silloin parempi onni matkassa :)

Mila ja Stella kevään 2013 näyttelyssä, molemmille SA :)
Mitä toivoisimmekaan ensi vuodelta? Jaa-a, tällä hetkellä ainakin tuntuu siltä että kaikki mitä vain saamme harrastaa ja tehdä on plussaa ja jos vain koirani pysyvät terveinä, olen tyytyväinen ensi vuoteen :) Itselläni on todella kiireinen vuosi tulossa ja aika säästeliäästi täytyy myös noita kisa-ilmoittautumisia laittaa ihan ajan- ja rahanpuutteen takia. Tässä kuitenkin muutamat haasteet/toiveet, joihin yritämme vastata vuonna 2014.

1. Elämämme ensimmäisiin arvokisoihin osallistuminen Stellan kanssa
Meni syteen tai saveen, niin yritämme Stellan kanssa uskaltautua elämämme ensimmäisiin arvokisoihin, eli SM-kisoihin Tampereelle. Sen lisäksi, jos saan kalenterini aikataulutettua oikein, pokkaa riittää ja Stella pysyy terveenä, suuntaamme myös Rovaniemelle maajoukkuekarsintoihin hakemaan lisää arvokisakokemusta. Näihin kisoihin mennään ajatuksella "Kaikki tai ei mitään" eli teemme parhaamme ja katsomme mihin se sitten riittää. En ainakaan halua harmitella jälkikäteen etten yrittänyt parastani, koska koira tekee varmasti aina parhaansa :)

2. Stellalle terveet pennut syksyllä 2014
Tämä on enemminkin toive kuin haaste, sillä tähän en itse pysty vaikuttamaan. Kuten sanoin jo aikaisemmin, niin toivoisin kovasti että seuraavalla kerralla tärppäisi, niin Stella saisi pentunsa, kasvattaja lisää shetwoodilaisia, shelttimaailma lisää ihania harrastus-shelttejä ja minä saisin Stellan omistajuuden kokonaan itselleni. Pitäkäähän peukut pystyssä!

3. Sulo korkkaa 2-luokan kotikisoissa vuoden 2014 aikana
Sulolle en halua enkä aio asettaa sen suurempia tavoitteita. Yritetään treenata sen kanssa edes sen verran että sen kanssa uskaltaisi korkata kakkoset jossain vaiheessa ensi vuoden aikana. Hauskaa on tarkoitus pitää, joten en myöskään halua hankkia itselleni harmaita hiuksia Sulon aksaamisen takia ;)

4. Toko-motivaation paluu?
Tämäkään ei ole ehkä mikään haaste tai tavoite, vaan lähinnä iso kysymysmerkki: mitä meidän tokoilulle tapahtuu vuonna 2014? Haluaisin kovasti että motivaatio palaisi, mutta pelkään pahoin että jos se palaa niin sitten aika ei ainakaan riitä. Stella voisi opetella seuraamaan vähän pidempiä pätkiä, ehkä opetella alokasluokan hypyn, pikkasen lisää paikkamakuuta sekä noutokapulan pidon. Sulolle taas pitäisi opettaa pitämään metallikapulasta, sitä pitäisi motivoida paremmin seuraamiseen ja sen kanssa pitäisi vahvistaa kaikki loputkin liikkeet. Mitään kokeisiin liittyviä tavoitteita en meinaa asettaa, vaan tärkeintä olisi että tokon satunnaisesta treenaamisesta (esim agilityhallin pihassa) tulisi kiva ajanviete eikä mitään pakkopullaa :)

5. Tanssiva Stella
Jo pitkään on ollut mielessä, että pitäisi vihdoin koota meidän hienot temput ja tanssikuviot koiratanssikoreografiaan, joten ensi vuonna meidän on pakko ehtiä saamaan tätä projektia edes pikkasen eteenpäin! Musiikkivaihtoehtoja vielä punnitsen, sen jälkeen musiikki pitää miksata sopivan pituiseksi ja sen jälkeen koreografia pitää suunnitella. Sitten vain tanssimaan! Stella osaa jo hurjasti eri temppuja, joten treenaamisesta tulee varmasti kivaa ja sitten vain mölleilemään! Toiveena olisi päästä edes kerran treenaamaan koiratanssin möllikisoihin vuonna 2014 ja meitä saa myös sitten muutenkin pyytää esiintymään eri paikkoihin erilaisiin kissanristijäisiin sun muihin :)

6. Ylös ja alas, ylös ja alas - Ei enää!
Ensi vuoden aikana otan tavoitteeksi myös sen ettei koirieni paino tee mitään ihmeellistä jojo-liikettä. Olen meinaan välillä huono koiranomistaja ja annan koirilleni liikaa ruokaa (hups!). Taskusta tulee lenkin aikana välillä niin reippaasti nameja, etten edes huomaa sitä määrää mitä syötän niille ja sitten ihmettelen, miksi kylkiluut eivät tunnu... Ensi vuonna siis pidetään lenkkitavoitteena se perus vähintään 5km päivässä, mutta sen lisäksi lupaan että vähennän paremmin treeneissä ja lenkillä annetut ruokamäärät kuppiruoasta. :) Voisin myös ottaa saman tavoitteen itselleni, eli ei turhaa mössöttämistä vaan mahdollisimman terveellinen ruokavalio itsellenikin tavoitteeksi sekä tietenkin keskimäärin 2 kertaa viikossa kuntosalille jumppaan! Huh, tulikohan liikaa luvattua? ;)

Siinäpä taitaa olla ihan tarpeeksi kaikenlaisia toiveita koiraharrastuksen tiimoilta. Tämä taitaa myös olla vuoden 2013 vihoviimeinen postaus. Kiitos kaikille, jotka olette seuranneet meidän touhuamista ja jaksaneet lukea mun höpötyksiä tänä vuonna. Toivottavasti meillä riittää lukijoita ensi vuonnakin :)
 
Oikein hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta 2014!

6 kommenttia:

 1. Hyvää uutta vuotta sinnekin! :) Teillä on niiiiiin hieno vuosi takana, toivotaan että seuraavasta tulee vähintään yhtä hieno :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Katsotaan mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Tuloksista viis, pääasia että saadaan harrastaa ja pysytään terveinä! Jännä nähdä myös mitä tuleva vuosi tuo tullessaan teidän elämäänne... ja harrastuksiinne ;)

   Poista
 2. Hyviä uusia vuosia! :) Samaa mieltä Eevan kanssa! Aivan mahtava vuosi takana ja en jaksa odottaa nähdä/kuulla mitä teijän seuraava vuosi tuo tullessaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu. Parempi kun keskittyy vain olennaiseen ja nauttii joka hetkestä eikä aseta itselleen mitään paineita mistään :) Ja kuten tuossa jo vastasin Eevalle, niin tärkeintä on terveys ja se että ylipäätänsä saa harrastaa koiriensa kanssa, kaikilla ei ole siihenkään mahdollisuutta. :p Hyvää uutta vuotta vielä teillekin ja harrastamisen iloa 2014! :)

   Poista
 3. Huh, siinä oli kyllä tavoitteita ihan kerrakseen, mutta kaikki varmasti mahdollisia! Tylsä vuosi ei varmaan ole luvassa! Ja hieno vuosi teillä takana!

  Itselleni haluaisin kovasti ottaa tavoitteeksi vuodelle 2014 oman koiran, mutta valitettavasti ei kyllä taida olla mahdollista. Ehkä 2015 tavoite on realistisempi, kun valimistun 2015 ja hope voimme muutta johonkin edes vähän isompaan kuin 40 neliön yksiöömme, jossa poikaystäväni kanssa asun :) Koti on kyllä rakas, mutta liian pieni kyllä koiralle. Toki Pikku-Stella olisi tietty ihana saada ensi syksynä <3

  Onko muuten Sulo ja Stella kokonaan siirtynyt barf-ruokaan? Onko se kallista? Oletko huomannut jotain eroa ennen ja jälkeen vaihdon?

  Hyvää uutta vuotta teille!

  T: Petra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mulla taida olla hirveesti sen enempää neliöitä ja hyvin on tähän mahduttu kahden koiran kanssa ;) Kotona muutenkin nukutaan ja syödään ja ulkona riehutaan ;) Toki oma piha olisi ihanteellinen, etenkin jos opettaa koiraa sisäsiistiksi. Oon nyt kahdesti opettanut koiran sisäsiistiksi kerrostalosta, yhden kanssa se oli helppoa mutta ei toisen kanssa :D Eli riippuu paljon pennustakin tuo sisäsiistiksi opettaminen ja onhan se toki aina parempi jos on enemmän tilaa sisälläkin...

   Kuten tuossa sanoinkin niin nuo "tavoitteet" ovat hyvin pitkälti myös kysymysmerkkejä ja toiveita enkä ole ollenkaan varma että ne kaikki toteutuvat, mutta ehkä edes osa niistä :) Tylsää tuskin tulee, vaikka mikään noista ei toteutuisikaan :)

   Stella on siirtynyt hyvin pitkälti barffiin... pari kertaa viikossa saa myös hieman nappuloita. Sulo taas syö vielä enimmäkseen nappulaa, koska kyllä barffi omien laskujeni mukaan tulee pikkusen kalliimmaksi, etenkin kun me ollaan voitettu kisoista paaaljon nappulaa ja Sulo syö sitten niitä voitettuja pusseja, koska meillähän ei jätetä ilmaista ruokaa käyttämättä ;) Stellalle barffi sopii hyvin. En ole muuta eroa vielä huomannut, kuin että ylimääräinen turvotus on vähentynyt, mutta koira voi hyvin ellei erinomaisesti muutenkin, joten kyllä se on ollut hyvä Stellalle :) Fyssarikin sanoi että se puhdistaa sen kehoa, koska kerryttää vähemmän kuona-aineita kehoon :)

   Hyvää uutta vuotta sinullekin! :)

   Poista

Jos haluat kommentoida tätä kirjoitusta, ole hyvä ja raapusta ajatuksesi alla olevaan ruutuun. :)