lauantai 14. huhtikuuta 2012

Shelttien koiratanssikurssi 14.4.2012

Kuva: Sirpa Saari

Pilvisestä ja hieman sateisesta säästä huolimatta kokoonnuimme tänään Kupittaan kaivokentälle shelttien koiratanssikurssia varten. Kurssin vetäjänä toimi Nadja Böckerman oman Hippi-shelttinsä kanssa. Hippihän on oman käsitykseni mukaan tällä hetkellä Suomen toiseksi menestynein sheltti koiratanssissa heti Sini Erikssonin & Sonicin jälkeen. Kurssille osallistui noin tusinan verran shelttejä tutustumaan tähän lajiin ja paljon tulikin tietoa lajin harjoittelusta ja siinä kisaamisesta sekä hyviä vinkkejä temppujen opettamiseen ja oman koreografian rakentamiseen.


Stella harjoittelee sivulla pyörähtelyä. Kuvat:Sirpa Saari

Sheltit oli jaettu kahteen ryhmään, joten osallistuin kurssille tietenkin molempien shelttieni kanssa. Stellan kanssahan en ole hirveästi ehtinyt vielä opettelemaan eri temppuja, mutta sitäkin parempi oli lähteä uuteen lajiin, koska sillä ei ollut mitään ennakkokäsityksiä koko lajista. Sulon oli taas "kokeneena" tokokoirana aluksi vaikea ymmärtää mistä oli kyse ja aika monet temput, joita Sulo on joskus osannut olivat unohtuneet. Tietyt temput se kyllä osaa hyvinkin, mutta siltä puuttuu koiratanssin perusliikkeet kokonaan sen repertuaarista ja on muutenkin toispuoleinen monien liikkeiden suhteen. Tässä näkee siis hyvin pennun ja aikuisen koiran eron kun uutta lajia lähdetään opettelemaan.

Sulokin innostui paikoittain tästäkin hommasta... Kuva: Sirpa Saari
Nadja esitteli kivasti Hipin kanssa koko koiratanssilajin idean ja esitteli koiratanssin molemmat puolet; vapaaohjelman eli "freestylen" ja "heel work to musicin". Freestylessa on vapaat kädet kaikkiin liikkeisiin, kunhan variaatiota on tarpeeksi ja heel workissa tehdään taas pääasiassa seuraamista eri kohdissa suhteessa ohjaajaan. Voitteko uskoa, että koira voikin oikeastaan seurata ohjaajaa peräti 10 eri kohdassa?!?! Tämä tuli meikäläisellä täysin yllätyksenä, koska olen tottunut vain siihen että koira seuraa ainoastaan oikein päin ja nimenomaan vain ohjaajan vasemmalla puolella :)

Stella harjoittelee ohjaajan kiertämistä. Kuva: Sirpa Saari

Shelttihän soveltuu tähän lajiin aivan erinomaisesti, lukuunottamatta haukkuherkkyyttä, sillä koiran ääntelystä veloitetaan pisteitä kisoissa. Toiset ovat sähäkämpiä kuin toiset ja siksi musiikin valitseminen onkin erityisen tärkeää, jotta koiran liikkeiden tahti tulee edukseen kisaohjelmassa. Nopealle koiralle on hyvä valita nopeatahtinen musiikki kun taas maltillisemmalle koiralle on hyvä valita rauhallinen musiikki. Minulle onkin osunut hyvin yksi kumpaakin: Sulo edustaa kankeudellaan sitä rauhallisempaa kisaohjelmaa kun taas Stellassa riittää virtaa kuin pienessä duracel-pupussa ja sille sopisi hyvin joku nopea ja sähäkkä musiikki ;)


Stella opettelee pujottelun alkeita. Kuvat: Sirpa Saari

Oppimani mukaan, kyseinen laji kannattaa aloittaa ihan helpoilla tempuilla, joita varioidaan ja joista koira saa itsevarmuutta ohjaajan kanssa työskentelyyn. Esimerkiksi pyörähtämisen voi tehdä monella eri tavalla ja koiran olisikin hyvä osata sama temppu eri kohdissa suhteessa ohjaajaan. Pyörähtämisen (=liike jossa koira pyörähtää itsensä ympäri) voi tehdä ohjaajan edessä, ohjaajan peruuttaessa, ohjaajan oikealla ja vasemmalla puolella ja kaikissa näissä kohdissa kahteen eri suuntaan. Samoin pujottelun voi suorittaa joko etuperin tai takaperin ja joko eteenpäin, taaksepäin tai sivuittain liikkuen, juosten tai kävellen jne. Sulon kanssa olenkin tahattomasti tyytynyt vain muutamaan variaatioon ja siksi sen on vaikea tehdä samaa juttua eri tavalla. Stellan kanssa kiinnitänkin tähän ihan alusta lähtien huomiota, niin ettei koirasta tule yksipuolista liikkujaa. :)


Stella harjoittelee peruuttamista. Kuva: Sirpa Saari


Sulo muistelee miten se pujottelu menikään. Kuva: Sirpa Saari

Kun koira osaa tehdä helppoja temppuja, voidaan niitä vähitellen alkaa yhdistelemään sarjakuvioiksi. Tässä tuleekin tärkeäksi tilan käyttö. Kisoissa on aina tietty tila, joka täytyy täyttää, joten liikkuvuuteen pitää alusta asti kiinnittää huomiota, ettei esimerkiksi tule sahattua vain edestakaisin tiettyä kohtaa. Kun koira osaa helppoja temppuja, voidaan alkaa opettelemaan vaikeampia temppuja.

Tällä tanssiliikkeellä ne takajalan lihakset vahvistuvat ;) Kuva: Sirpa Saari


























Temput pitäisi myös opettaa ohjaajan omaan kehonliikkeeseen siedättäen niin että koira ei häiriinny siitä. Temput ja liikkeet olisi myös hyvä osata niin hyvin että pelkkä suullinen käsky saa koiran tottelemaan. Tosin käsiapujakin saa käyttää, mutta ne on hyvä tehdä tanssillisesti, musiikkiin sopivasti tai vaivihkaan. On myös eduksi jos koira osaa tehdä eri likkeitä "kaukoliikkeinä" eli kauempana ohjaajasta, joka lisää heti vaikeusastetta. Tärkeetä koreografiassa on myös muistaa hyvä aloitus ja kunnon lopetus, esim. jokin asento, niin että tanssi päättyy selkeästi johonkin. Joskus myös tanssissa voi olla jokin juoni, mutta se ei ole pakollista.


Sulo tykkää eniten vauhtiliikkeistä. Kuva: Sirpa Saari

Lajin vaikeudet piilevät mielestäni siinä, että ohjaajan pitäisi olla niin kreatiivinen, että osaa luoda kisaohjelman, jossa esityksen taiteellinen puoli sekä koiran tekninen osaaminen tulevat esille. Itselläni riittäisi paljonkin ideoita koreografian tekoon oman tanssitaustani avulla joten koenkin vaikeammaksi näiden satojen mahdollisten temppujen nimeämisen ja muistamisen! Ihan eri tavalla kuin tokossa: koiratanssissa vain taivas on rajana ;)

Sulon temppuarkistosta löytyi tälläinenkin. Kuva: Sirpa Saari

Nykyään siis tässäkin lajissa voi kisata virallisesti myös Suomessa ja lajista voi myös valioitua! FI KTV ja FI KTV-V ovat valiolyhenteet ja näistä ensimmäinen on Freestylen ja jälkimmäinen Heel Work To Musicin valiolyhenne. Tarkemmat kisasäännöt löytyy kenneliiton sivuilta, joten en lähde tässä luettelemaan sen kummemmin sääntöjä.:)

Kyllä Sulo osaa! Kuva: Sirpa Saari


Stella harjoittelee korokkeella takajalkojen liikuttamista. Kuvat: Sirpa Saari


Stella innostui tästä lajista ihan toden teolla vaikka päivä olikin hieman liian pitkä sille. Jatkossa treenaamme tietysti vain vähän kerrallaan, mutta tämä päivä oli mukava motivointipläjäys ohjaajalle ;) Stellalle tästä voisi selkeästi tulla agilityn ohella hyvä harrastuslaji, koska neiti vaikutti tykkäävään ihan hirveästi. Sulollekkin tekee kyllä hyvää tämän lajin treenaaminen, koska ehkä sillä saisin monipuolistettua sen vartalon käyttöä? Tänäänkin Sulo oli kyllä selkeästi porukan kankein sheltti, mutta se johtuu osittain siitä että Sulo on niin kangistunut kaavoihin temppujenkin suhteen että kroppa automaattisesti liikkuu vain tietyllä tavalla.


Koiratanssikurssin koirasatoa. Kuva:Sirpa Saari

Kiitokset mukavasta päivästä kuuluu Nadjalle ja Hipille, sekä Sirpalle, joka jaksoi taas olla kuvaamassa shelttien menoa ja meininkiä :) Ihania muistoja! Huomenna jatketaan sitten tokon parissa sheltti-viikonloppua! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi tähän, kiitos! :)