sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Hyppytekniikkakurssilla Stellan kanssa

Jälleen kerran on viikko vierähtänyt ja kuten voitte arvata blogikirjoitusten määrästä että kiirettä on pitänyt. Maanantaina oli viikottaiset ratatreenit ATT:llä, joissa meillä oli ykkösluokan tasoinen rata kattaen pitkiä suoria ja paljon valsseja. Tiistaina käytiin Stellan kanssa möllien tasokokeessa, jossa Stella osoitti kuuluvansa jo kisaryhmään, joten ryhmänvaihdosta on ehkä jossain vaiheessa luvassa. Muutenkin kyseinen tilaisuus oli kiva kisamainen treeni, joka menikin ihan kivasti, lukuunottamatta yhtä lentokeinua ja omia ohjausvirheitäni. Keskiviikkona meillä oli onneksi valmennuksessa esteharjoittelua perinteisen ratatreenaamisen sijaan, missä vahvistimme rengasta, puomia ja pituutta. Pituudelle ja renkaalle tehtiin eri ohjauksia: takaaleikkaus, valssi ja uutena juttuna ihmisnuoli. Ihmisnuolen tekniikkaa treenataan vielä ihan perusesteelle, ennen kuin se voidaan liittää toisiin esteisiin. Torstaina oli Sulon tokotreenien vuoro ja perjantaina kukaan meidän laumasta ei harrastanut mitään. Stellan kahden lepopäivän jälkeen olikin hyvä osallistua Ulla Kaukosen kauan odotetulle kaksipäiväiselle hyppytekniikkakurssille! Siitä kerron hieman enemmän tässä postauksessa :)

Tietoa koiran fysiikasta ja eritoten hyppäämisestä tuli iso määrä uutta tietoa luennoilla, jota ei millään pysty yhdessä blogikirjoituksessa kertaamaan. Jos joku lukija kiinnostuu, suosittelen osallistumaan samaiselle hyppytekniikan peruskurssille :) Pääideana näissä harjoituksissa on siis se, että koira opetetaan toistojen kautta hyppäämään teknisesti oikein ja käyttämään kehoaan kokonaisvaltaisesti. Hyvä hyppytekniikka johtaa koiralla pienempään kuormitukseen, joka taas pitää koiran terveämpänä, joka taas antaa koiralle sekä paremman että pidemmän elämän. Tällä harjoittelulla ei siis ensisijaisesti ajatella kisatuloksia ja menestystä taidokkaasti hyppäävällä koiralla, vaan ennen kaikkea sitä että agilitykoira pysyy fyysisesti hyvässä kunnossa ja terveenä. Eri harjoitteilla myös motivoidaan koiraa hyppäämään sekä hyppyesteiden itsenäiseen suorittamiseen.

Harjoitteet ovat siten suunniteltuja että tietyillä etäisyyksillä ja korkeuksilla ne ohjaavat koiraa valitsemaan oikean tyylin hypätä. Aivojen käyttö kehittyy toistojen kautta koiran hakiessa aina parempaa suoritustapaa. Kiteistettynä voisi ajatella että siinä missä ohjausta harjoitellaan omana juttunaan ja esteitä opetellaan omanaan, niin hyppytekniikan harjoittelu on asia, joka pitäisi myös erotella ennen yhdistämistä kaikkeen muuhun, koska se vaatii koiralta niin hirmuisesti. Koiran täytyy pelkästään hyppäämisessä hahmottaa esteiden etäisyyksiä, nähdä oikea ponnistuspaikka ja hahmottaa rimojen korkeus. Hyppäämisessä on myös koirakohtaisia eroja, toiset ovat luonnonlahjakkuuksia, kun taas toisille hyppääminen on vaikeampaa. Stella on mielestäni hyppinyt kohtuullisen hyvin esteitä, koska rimanpudotuksia tulee aika harvoin, mutta olin jo itsekin havainnut ennen kurssia, että Stellan ponnistuksesta puuttuu useimmiten voimaa. Seuraavassa käyn nimenomaan läpi mitä me saatiin Stellan kanssa irti kyseisestä kurssista.

Ensimmäisessä harjoitteessa Stellalle yritettiin opettaa oikeanlaista painonsiirtoa ja kropan käyttöä hyppyyn lähdössä. Jo tässä tuli selväksi että Stella ei ihan hahmota sitä että sillä on myös takajalat, vaan takaraajat tulevat mukana ainoastaan siitä syystä että ne ovat kiinni muussa vartalossa ;) Stella on siis etuvetoinen ja voimaa on saatava takapäähän, jotta hyppäämisestä saadaan parempi teknisesti.

Set point

Toisessa harjoitteessa katsottiin miten Stella hyppää viisi peräkkäistä hyppyä, joilla on tismalleen samat etäisyydet keskenään. Stellan hyppyasento on oikeaoppinen ja rytmikin oli ihan hyvä, mutta tätäkin täytyy ehdottomasti harjoitella, jotta saadaan lisää potkua ponnistamiseen. Jatkossa tähän harjoitukseen lisätään ohjaajan häiriötä, kun ensin saadaan hyppääminen tehokkaammaksi.

Perussarja

Seuraavana päivänä jatkettiin toisilla harjoitteilla. Stellan esteiden etäisyyden arviointia harjoiteltiin kasvavalla sarjalla katsomalla mistä kohdasta ponnistus tapahtuu kun välit olivat eri mittaisia kasvavassa mittakaavassa. Ideana on että koira osaa pidentää askeltaan. Tässäkin harjoituksessa Stella hyppelehti oikein hyvässä asennossa, mutta lisää voimaa ja potkua pidemmille väleille kaivataan. Tätä harjoitusta treenataan harvemmin, lähinnä tsekkaamalla silloin tällöin missä mennään.
Kasvava sarja

Neljännessä harjoitteessa treenasimme Stellan alastuloa. Kuvassa näkyvä harjoite on pidennetty versio siitä mitä tänään Stellan kanssa tehtiin, mutta tämäkin harjoite saatiin läksyksi.

Alastulo/Etäisyys harjoite
Viimeisenä teimme kuvassa näkyvää etäisyysharjoittelua. Stella selviytyi tästäkin suhteellisen hyvin, vaikka fyysisen väsymyksen merkkejä näkyi jo. Stellan into ja motivaatio ei tosin laskenut milliäkään vaikka jalat alkoivat olemaan jo ihan maitohapoilla. Ihailtavaa tuo Stellan innokkuus, mutta onneksi me ihmiset osataan lopettaa harjoittelu ajoissa ;)


4 Etäisyyttä -harjoite
Näiden harjoitteiden lisäksi, saimme ohjeet kahteen muuhun harjoitteluun, jossa toisessa pystyy tekemään useita eri harjoitteita ja lisäämään myös jossain vaiheessa esim. muurin, okserin, renkaan tai pituuden viimeisen esteen kohdalle. Innolla odotan miten tämä meidän hyppytekniikan parannus -projekti lähtee käyntiin. Perussarjaa ja set pointtia sekä alastuloa yritetään treenata säännöllisesti ainakin kerran viikossa omatoimisten kontaktitreenien yhteydessä, koska ne sopivat juuri sen tyyppisen harjoittelun lämmittelynä. Montaa toistoahan näitä ei tehdä putkeen, koska harjoitteet itsessään ovat rankkoja koiralle.

Hieno, mutta rankka, viikonloppu takana. Paljon tuli opittua ja vaikka Stella teki kaiken fyysisen työn niin kyllä se luennolla istuminenkin vaan väsyttää ;) Nyt meillä on jälleen kerran lisää eväitä, millä lähteä jatkamaan treenaamista agilityn saralla ja oma motivaationi vain yltyy tällaisten hienojen koulutusten myötä :)

1 kommentti:

  1. Ei sulla ole mitään muistikuvaa noista etäisyyksistä a) silloin, kun ne olivat samat ja b) kun kasvoivat eli mistä lähdettiin ja kuinka paljon etäisyys kasvoi aina yhdellä välillä?

    VastaaPoista

Jätä kommenttisi tähän, kiitos! :)