sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Sellainen oli meidän agilityvuosi 2019

-2019-
Jälleen on tullut aika koota omat ajatukset, muistot ja tunteet yhteen blogipostaukseen kokonaisen vuoden ajalta. Vuosi 2019 lähti liikkeelle hieman epäonnekkaasti kun jouduin itse jäämään sairauslomalle olkapäävamman vuoksi. Sairauslomalta palattuani jatkoimme koirien kanssa agilityn parissa. Stellan kanssa kisasin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana huomattavan aktiivisesti, joka ei kuitenkaan sopinut kovin hyvin meille. Stellan kanssa kisaaminen on ollut tähän vuoteen mennessä pääasiassa tasaista ja varmaa, mutta tänä vuonna radoilla on sattunut enemmän kuin koskaan aiemmin kaikenlaisia normaalista poikkeavia kummallisuuksia, lähinnä ohjaajan virheistä johtuen. Tähän tulostason heikkenemiseen on vaikuttanut varmasti Stellan viime vuosina kasvanut vauhti ja osittain myös se, että olen edennyt Raichun kanssa lajin parissa, joka on sitten taas haastanut lisää ohjaajan päänuppia. Raichu on päässyt etenemään epiksistä virallisiin kisoihin ja olemme saaneet nauttia yhteisestä treenikuplastamme ohjatuissa treeneissä ja omatoimitreeneissä. Näistä edistysaskeleista lisää hieman myöhemmin...

Kuva: Anne Barck
Ensin vähän Stellan kisatilastoja. Stellalle kertyi vuoden aikana yhteensä 51 kpl startteja peruskisoissa, joiden lisäksi kisasimme tietysti arvokisoissa yksilö- ja joukkueradoilla, joita ei tähän ole laskettu mukaan. Peruskisojen nollaprosentti jäi tänä vuonna hieman alle 60%:n, tarkemmin sanottuna nollaprosentiksi jäi 58,82%. Nollavoittoja kertyi 30 nollatuloksesta 17 kpl ja 2.-3.sijoja 11 kpl. Kellotimme oman ennätysetenemämme agilityradalla Lohjalla 20.1. (5,16m/s) ja hyppyradalla Ylöjärvellä 26.7. (5,99m/s).  Peruskisoissa virheet menivät ohjaajan huolimattomuusvirheisiin, ja jos kirjanpitoni pitävät paikkansa, rimoja tuli alas tasan yksi peruskisoissa. 

Stella ATT:n maaliskuun kisoissa
Arvokisoissa nähtiin minulta ja Stellalta mukavasti onnistumisia, mutta sen lisäksi sattui myös ennennäkemättömiä virheitä, joista osa on jäänyt omaan mieleen paremmin kuin toiset. Suoriutumiseni Stellan kanssa arvokisoissa oli siis tänä vuonna kaikkea muuta kuin tasaista ja varmaa. Viimeistään nyt on kuitenkin aika jättää virheet taakse ja keskittyä niihin upeisiin huippuhetkiin ja onnistumisiin, joita tämä vuosi toi tullessaan. Agility on kuitenkin itselleni pääasiassa kaikkea muuta kuin pelkkien tulosten tavoittelua ja kilpailusuorituksia. Väistämättä sitä alkaa myös tässä kohtaa miettimään agilitykoiran uran rajallisuutta, joten yhteinen aika on aivan liian arvokasta enkä halua käyttää sitä omien inhimillisten virheiden miettimiseen.

HalliSM-pronssia 2019 ATT:n mineille
 Maaliskuun halliSM-kisoissa Stellan kanssa ylsimme 4.sijalle ja joukkuekisassa taistelimme ATT:n mineille halliSM-joukkuepronssia
Kiitos joukkuetoverit Petra & Manu ja Heidi & Wii! 

Vuoden 2019 Varsinais-Suomen piirinmestaruushopea ATT:n minijoukkueelle
Toukokuussa piirinmestaruuskisoissa voitimme Stellan kanssa yksilöhyppyradan, mutta agilityradalta ohjaajalta pieni huolimattomuusvirhe, jonka vuoksi keinun ohitus, joten jäimme yhteistuloksissa 4.sijalle tuloksella 5. ATT:n minijoukkueessa voitimme kuitenkin piirinmestaruushopeaa
Kiitos joukkueelle Petra & Manu, Oona & Erin ja Sini-Tuulia & Nita!

Vuoden 2019 Maajoukkuekarsintojen voitto Stellalle!
Kesäkuussa Stellan kanssa sijoituimme Suomen maajoukkuekarsintojen kokonaistuloksissa 1.sijalle kolmella nollatuloksella ja lunastimme toista vuotta peräkkäin maajoukkuepaikan. Tästä ihmeellisestä tapahtumasta, jota on edelleen vaikea uskoa todeksi, kirjoitin jo aiemmin blogissani. 
Huipulle kiipeämisen saloista pääset lukemaan klikkaamalla tästä

PM-kisoissa Tanskassa Århusissa
Elokuussa edustimme Suomea PM-kisoissa Tanskassa. Ensimmäistä rataa lukuun ottamatta nuo kisat olivat osaltamme todellinen farssi, jolle saatan jo pystyä hieman nauramaankin.... Lyhykäisyydessään tuntui siltä kuin kyseisen kisaviikonlopun radoilla kaikki mahdollinen mikä vaan voi mennä pieleen meni pieleen: hylkäys heti radan alussa, poistuminen kesken leikin radalta, väärin tutustuttu rata, kaatuminen radalla ja luovuttaminen viime metreillä. Stella keksi myös kaiken lisäksi ensimmäistä kertaa urallaan puomin alastulokontaktin yli loikkimisen… Olosuhteet eivät kyllä olleet helpot, satoi aivan kaatamalla, joka pilasi kisakentän pohjan ja ainakin omat kisajalkineeni olivat aivan väärät mutapohjaiselle nurmikolle. Ei mikään ihme jos en ihan ollut matkan aikana oma iloinen itseni. Vääränlaisilla jalkineilla en myöskään itse pystynyt liikkumaan rennosti ja vetämään täysillä, joka harmitti ihan hirmuisesti. Stella oli myös tuon reissun jälkeen normaalia enemmän jumissa, joten päätin tämän olleen viimeinen kerta kun kisaamme mutapohjalla. Kaikesta tästä epäonnesta ja kurassa rämpimisestä huolimatta, 
meidän hieno minijoukkue taisteli tiensä mitalisijoille, voittaen PM-pronssia

PM-joukkuepronssia v.2019
Elokuu jatkui SM-kilpailuilla käytännössä suoraan PM-kisojen jälkeen. Yksilöhyppyradalla sijoituimme Stellan kanssa hienosti 4.sijalle, joka oli muuten paras sijoitus koskaan urallamme SM-kisojen hyppyradalla. Kaikki oli tämän jälkeen mahdollista finaaliradalle lähdettäessä, kunnes pudotin kontaktin Stellaan puomin alastulolankulla aivan radan viimeisillä metreillä ja Stella keksi loikata uudelleen arvokisatilanteessa puomin kontaktin... Siinä samassa meni mahdollisuudet mitaleille ja jäimme viidellä virhepisteellä 9.sijalle toiseksi nopeimmalla ajalla. Seuraavana päivänä meidän ATT:n minijoukkue teki kuitenkin jotain aivan käsittämätöntä ja voitimme joukkueena SM-kultaa kahden radan yhteistuloksissa koko kisan ainoalla nollatuloksella! Tästä huikeasta fiiliksestä kävin kirjoittamassa myös blogin puolella, josta on koko joukkueen upea suoritus nähtävillä.

Vuoden 2019 SM-joukkuekulta ATT:n mineille
Syyskuussa ATT:n seuramestaruuskisoissa Stellan kanssa koimme pelkästään iloisia onnistumisen
hetkiä kun voitimme jo kolmatta vuotta peräkkäin minien seuramestaruuden!


ATT:n Seuramestaruuskisojen 1.sija!


ATT:n Seuramestari v.2019

Stellan agilityvuosi huipentui Turussa järjestettyihin agilityn MM-kisoihin. Puitteet olivat mahtavat, yleisö aivan upea ja tunnelma huikea – ehkä siihen se oma keskittyminen sitten yllättäen menikin... Kotikisat olivat minulle paljon vaikeampi paikka startata kuin olisin koskaan voinut kuvitella. Ensimmäistä kertaa koin myös "black out” -tilan agilitykisoissa, joka iski kuin salama kirkkaalta taivaalta ja johti hylkäykseen aivan viime metreillä ensimmäisellä joukkueradalla. Toisella joukkueradalla Stella pudotti kakkosriman, joka sekin tuntui ironiselta sillä Stella pudotti koko vuoden aikana tasan kaksi rimaa kisatilanteessa, joista tämä oli sitten se toinen… Yksilöhyppyradalla ohjaaja meni aivan sekaisin yleisön huudoista ja kannustuksesta, mutta olipa hienoa onnistua taikomaan kovaan paikkaan nollatulos! Siinä oli tämän vuoden ehdottomasti mieleenpainuvin hetki maaliviivalla. Sunnuntain finaaliradalla tein sitten jo tutustumisvaiheessa radanlukuvirheen, jonka vuoksi valitsin väärän ohjausvalinnan  johtaen kieltovirheeseen. Kokonaistuloksissa ylsimme silti hienosti 13.sijalle elämämme toisissa MM-kisoissa.

MM-kisat Turussa! <3

Loppuvuosi on Stellan osalta kulunut suurimmaksi osaksi lepovaihteella ja vähän treenaten. Muutama viikko sitten teimme paluun kisakentille ja avasimme SM-nollatilin ensi vuotta varten tuplanollavoitolla kotikisoissa ATT:llä. Ensi vuonna jatketaan kisaamalla fiiliksen mukaan ja treenaamalla hieman enemmän kuin kisataan. Tavoittena ensi vuodelle on vain pysyä terveenä ja päästä fiilistelemään kaikkiin niihin kisoihin mihin saadaan ja päätetään osallistua. Tässä videokooste Stellan agilityvuoden parhaista paloista vuonna 2019 <3

Stellan Agilityvuosi 2019

Stellan arvokausi päättyi MM-kisoihin...

Stellan loppuvuotena toteutunut kisatauko on antanut tilaa Raichun kisauran aloitukselle. Raichu on kehittynyt ihan mielettömästi kuluneen vuoden aikana ja jo pelkästään meidän treenikoosteiden vertailu antaa osviittaa siitä minkälaisia edistysaskeleita olemme vuoden aikana tehneet (ks. videot alla). Raichun juoksupuomi valmistui suorien ”exittien” osalta kesän aikana ja myös A-este esiteltiin sille ensimmäistä kertaa kesällä. Syksyn aikana kontaktit on viety radalle ja nyt olemme lähteneet vähitellen kisoihin testaamaan taitojamme.

Raichun treenikooste keväkaudelta 2019


Kisavarusteet kohdillaan!

Raichun agilitykooste syyskaudelta 2019

Raichu ehti loppuvuodesta kisaamaan 9 starttia 1-luokassa, joista 4x nollavoittoja agilityradoilta, LUVA x2 ja OIVA x2. Loppuvuotta verotti ohjaajan jatkuva sairastelu, joka johti peruuntuneisiin kisoihin. Näin ollen 2-luokassa olemme ehtineet käymään vain yhden startin verran haistelemassa tunnelmaa. Raichu valittiin mukaan Fit Dog -valmennuskokonaisuuteen, joista ensimmäinen leiri toteutui tällä viikolla. Nyt Raichun läksypinot vuodelle 2020 ovat pilvenpiirtäjien korkuiset, joten ensi vuonna panostamme omatoimiseen treenaamiseen ja suuntaamme 2-luokan radoille. Ensi vuonna aion entistä enemmän panostaa kehittämään Raichun ja minun välistä yhteistyötä sekä rakentamaan lisää taitoja Raichulle eritysesti painottuen kontaktitaitoihin.


Raichu ensimmäisissä virallisissa kisoissaan Tsaulla 19.10.2019!

Tämän vuoden aikana, erityisesti loppuvuodesta, olen jatkanut itseni kehittämistä agilitykouluttajana. Viikoittaisen seuravalmentamisen lisäksi olen pitänyt vuoden aikana yhteensä 15 agilitykoulutuspäivää ryhmäkoulutusten ja yksityistuntien muodossa Liedossa ja eri puolilla Satakuntaa. Ensi vuodelle on luvassa lisää koulutuspäiviä, ensimmäinen itse suunnittelemani teemakurssi Liedossa, kasvattajakoulutuspäiviä ja agisheltti -koulutuspäiviä. Kyselyjä on tullut ensi vuodelle jopa niin paljon, että joudun todennäköisesti myös kieltäytymään joistain kyselyistä, jotta aikaa jää riittävästi vapaa-ajastani myös omille koirilleni. Koulutan kuitenkin tässä elämäntilanteessani vain pienimuotoisesti. Olen kuitenkin otettu kaikista kyselyistä ja kiitän kaikkia tänä vuonna koulutuksiini osallistuneita - on ollut mukavaa saada olla mukana agilitymatkassanne.


Koulutuspäiviäni on ollut mukana vauhdittamassa myös Acana & Orijen!


Powered by Nutrolin!

Tästä vuodesta mainittakoon vielä, että olemme saaneet suureksi iloksemme aloittaa yhteistyön myös Nutrolinin kanssa! Iso kiitos Nutrolin ja kiitos myös muille yhteistyökumppaneille Acana & Orijen sekä Rock & Dog Finland, joiden kanssa yhteistyö jatkuu myös ensi vuonna.


Tiimikuva 2019 by: Stefania Fält

Kiitosten aika... Kiitos tästä vuodesta eläinfysioterapeutti Tanja Kotti koirieni erinomaisesta huollosta, jota ilman en tätä lajia voisi edes kuvitella harrastavani sekä ihan parhaista "terapiaistunnoista". Kiitos Elina Jänesniemi, että olemme saaneet nauttia laadukkaasta lajivalmennuksestasi viikoista toiseen. Kiitos Arppa jälleen tärkeistä vinkeistä ennen MM-kisoja sekä siitä, että olet jaksanut uskoa minuun ja Stellaan silloinkin kun olen itse ajatellut, etten ole ansainnut paikkaani siinä mihin olen päätynyt. Kiitos kaikki te, joiden kanssa olen saanut juosta tänä vuonna samassa joukkueessa ja te ystävät, jotka olette olleet mukana matkassamme tavalla tai toisella. Kiitos jokaiselle seuraajalle, erityisesti Instagramin puolella, jossa teitä on jo lähes 1500!!! Nyt olen enemmän kuin koskaan aiemmin valmis uuteen vuoteen, enkä malta odottaa alkavaa vuotta 2020 ja mitä kaikkea se tuokaan tullessaan.

Onnea ja terveyttä vuodelle 2020!
Kuva: Rita Larjava

1 kommentti:

Jos haluat kommentoida tätä kirjoitusta, ole hyvä ja raapusta ajatuksesi alla olevaan ruutuun. :)